Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hyppääminen edellyttää, että koiralla on siihen riittävät fyysiset edellytykset - koira on terve, se on terverakenteinen ja sillä on normaalipaino. Hyppäämistä harrastavan koiran kuntoa ja lihaksia tulee vahvistaa turvallisen hyppäämisen mahdollistamiseksi aivan kuten urheilua harrastavan ihmisen.

Hyppääminen vaatii koiralta kykyä

  • lukea reitti esteeltä toiselle,
  • arvioida esteiden välisen etäisyyden,
  • löytää oikean ponnistuspaikan,
  • siirtää painon takaosalle ponnistusta varten,
  • tuottaa sopiva hyppykulma,
  • arvioida korkeus,
  • palauttaa tasapaino hypyn jälkeen.

Hyppytekniikkaharjoitteiden avulla koira osaa ratkaista edellä mainitut asiat itsenäisesti, turvallisesti ja maksimaalisen tehokkaasti sekä iloisesti ja innokkaasti ohjaajan ohjauksen mukaan antamatta kuitenkaan ohjaajan häiritä ratkaisutyötä. Koiran tulee hyppäämisessä hallita moniajon jalo taito.

 

Perusharjoitteet

Hyppytekniikka aloitetaan aina perusharjoitteilla, jonka jälkeen harjoitteiden haastavuutta lisätään koiran kehittymisen mukaan. Perusharjoitteilla kehitetään koiran kehonkäyttöä, taipumista (lajikohtaista) sekä arviointitaitoja. Jatkoharjoitteita ei voi tehdä ilman, että koiralle ovat perusharjoitteet tuttuja. Perusharjoitteiden avulla ylläpidetään koiran hyppytekniikkaa koko sen hyppyuran elinkaaren ajan.

Perusharjoitteita tehdään myös pennuilla 4 kk iästä alkaen käyttäen rimat korvaavia jump bumpereita, jotka ovat turvallisia kehittyvän koiran luustolle. Pennuilla harjoitteita tehdään vain kerran kuussa rajoitettu määrä tarkoituksena totuttaa pentu ongelmien selvittämiseen sekä ajattelemisen moniajoon. Pennuilla otetaan rimat mukaan harjoitteisiin aikaisintaan 10 kk iässä koiran kehityksestä riippuen. Pennuilla keskitytään iloiseen ja laadukkaaseen tekemiseen.

Mikäli koira palaa hyppäämistä vaativaa lajiin tauon jälkeen, tulisi se aloittaa fyysisen kunnon nostamisen lisäksi hyppyharjoitteiden kautta. Näin taataan koiralle turvallinen paluu harrastukseen.

 

Jatkoharjoitteet

Jatkoharjoitteissa koiran hyppytekniikka kehitetään vaikeammilla harjoitteilla mm. lisäämällä ohjaajan liikettä mukaan harjoitteisiin. Jatkoharjoitteiden avulla kehitetään koiran eri taitoja riippuen sen harrastamasta lajista ja valmistetaan koiraa eri esteiden suorittamiseen turvallisesti kohti kisanomaista suoritusta.

 

Hyppäämisen ongelmia

Hyppäämisessä näkyvät ongelmat liittyvät yleensä hyppäämiseen tarvittavien kykyjen puutteesta kuten esim. koira hakee ponnistuspaikkaa ottamalla askeleita ennen ponnistusta tai hyppää liian korkealle. Puutteet näkyvät mm. esteiden ohittamisina tai riman putoamisina sekä koiran epävarmuutena lisäten suoritukseen erilaisia hyppäämiseen kuulumattomia toiminteita. Hyppäämisen ongelmat voivat johtua myös koiran fyysisistä puutteista tai ongelmista ja nämä näkyvät yleensä jo hyppytekniikan perusharjoitteissa.

Hyppäämisen ongelmien korjaus vaatii aikaa sekä kärsivällisyyttä sekä annettujen kotiläksyjen suorittamista. Tämän takia olisikin toivottavaa, että hyppäämisen taitoja kehitettäisiin jo pennusta alkaen, jolloin koiran hyppytaitoja kehitetään yhdessä pennun fyysisen ja henkisen kehittymisen mukana.